HISTORIEK VAN DE COULISSE

 

De Coulisse is een feitelijke vereniging en werd opgericht op 6 september 1991 door enkele voormalige leden van het HOW (Het Oostends Werktheater). Dit waren Nicole Laureins, Liliane Dossaer (ons maatje), Geert Loncke, Peter Opstaele, Lies Deghendt, Els Rommelaere en Evelyne Vanwelssenaers. Nicole die de hoofdinitiatiefneemster was, werd voorzitter, penningmeester en verzorgde ook het secretariaat. Enkele jaren later nam Liliane Dossaer (ons aller maatje) het secretariaat over.

In januari 2007 hebben we een bestuur opgericht met als bestuursleden: Evelyne Vanwelssenaers, Geert Loncke, Noémie Paret, Liliane Dossaer, Kurt Meesschaert en Kurt Ponjaert.

Jaren hebben wij gespeeld op het podium van de Van Imschootschool in de Kroonlaan te Oostende. Telkens als we een voorstelling hadden, stak de ganse toneelploeg de handen uit de mouwen om zo veel mogelijk te helpen. Er moesten stoelen geplaatst worden, met onder de stoelen een beschermend tapijt, kussentjes op de stoelen (zodat ons publiek zachtjes zou zitten). We maakten een bar, zorgden voor een brouwer, gezellige tafeltjes met tafelkleedjes, sfeervolle verlichting, grote planten … kortom gans de ploeg werkte samen om er zo'n gezellig mogelijke sfeer te creëren.

In december 1996, kregen we de kans om als eerste amateurgroep in het pas geopende theater De Illusie van Tony Roels op te treden. Wij hernamen daar het stuk 'Vreemde luis in huis', wat meteen een schot in de roos was. Iedereen was onder de indruk van dit heel gezellig theatertje. Als speler hadden wij het gevoel dat wij in de Illusie heel dicht bij het publiek stonden, wat het spelen voor ons heel aangenaam maakte. Ook het publiek kreeg lekker comfortabele zetels die op gradains stonden. Om de bar hoefden wij ons helemaal geen zorgen meer te maken want vooraan bevond er zich een gezellig Theatercafé. Kortom de keuze werd snel gemaakt en de Illusie werd onze vaste speelstek. 

Jaren hebben wij met volle teugen genoten van dit gezellig theatertje. Andere amateurtoneelgezelschappen hadden ondertussen ook de weg naar de Illusie gevonden. De contacten tussen de gezelschappen onderling werden daardoor ook veel nauwer. Ook ons publiek groeide en groeide. De laatste jaren moesten wij voor 8 volle zalen optreden. Meestal waren we al 1 maand op voorhand uitverkocht. 

Helaas heeft de eigenaar wegens gezondheidsredenen zijn geesteskind verkocht. Als afscheid hernamen wij eind augustus 2006 onze komedie 'Hotlips' alvorens de deuren op 31 augustus 2006 onherroepelijk dicht gingen. Ons hoofdstuk Illusie was afgesloten maar wij blijven Tony heel dankbaar voor de vele gezellige momenten in 'zijn illusie'. 

In Oostende zijn er bitter weinig (dit is nog heel ruim uitgedrukt!) plaatsen waar we nog heen kunnen om toneel te spelen. Scholen zien ons niet zo graag komen omdat hun accommodatie dan in het gedrang komt voor de schoolactiviteiten. Van het Feest- en Cultuurpaleis werd een shoppingcenter gemaakt. Malpertuis is wat te klein voor ons en wordt binnenkort ook afgebroken…

Sinds november 2006 traden wij op in het Cenakel (een oude wat muffe cinemazaal) in de Karel van de Woestijnestraat (Westerkwartier). Dit betekende voor ons weer 'alle hens aan dek' want we moesten weer zelf een bar verzorgen, het gezellig proberen te maken, … Na zo'n opvoering besef je toch weer dat we een hard samenwerkend groepje zijn. Iedereen zet zich zo veel mogelijk in en voelt zich daardoor ook erg betrokken in het gebeuren. Al deden we onze uiterste best, een deel van ons Illusie-publiek haakte af wegens 'een te muffe zaal', 'te harde stoelen', …. Het was inderdaad een zeer oubollige zaal: we mochten niet te veel belichting hangen of de zekeringen sprongen, er waren geen toiletten in de kleedkamers, …

Deze zaal moeten we op 31 oktober 2007 ontruimen, want ja, deze wordt ook afgebroken.
 

Doordat de einddatum van het Cenakel steeds dichterbij kwam en doordat het Stadbestuur van Oostende in april 2007 nog steeds geen zaalalternatieven kon voorleggen, zijn wij op zoek gegaan naar zalen in omliggende gemeentes. En zo zijn wij zijn dan op het Staf Versluyscenter te Bredene gevallen. Het Stafversluyscenter beschikt over een moderne zaal, die zeer ruime mogelijkheden biedt naar techniek, een groot podium heeft, comfortabele zetels heeft voor ons publiek, luxueuze backstage heeft, maar ook de gelegenheid biedt om een bar uit te baten door onze vereniging. Het is voor de Oostendenaars onder ons publiek misschien ietske verder rijden, maar in ruil kunnen de bezoekers van het Stafversluyscenter genieten van een ruime gratis parking recht tegenover het gebouw en vooral ook genieten van comfort. Wij hebben dan in april 2007 enkele speeldata vastgelegd voor de komende jaren.

Evelyne Vanwelssenaers

oktober 2007